De grote tijger

Gepubliceerd op 22 maart 2020 om 21:26

De kaart is niet het gebied.

Het is een uitspraak die vaak in NLP gebruikt wordt. Anders gezegd, als verschillende individuen een zelfde situatie meemaken, kan ieder individu daar een compleet andere ervaring bij hebben door zijn of haar eigen overtuigingssysteem.

Voorbeeld: Ergens in de jungle loopt er een grote tijger een gebied binnen, waarbij ook drie andere dieren aanwezig zijn. Een olifant, een hert en een klein tijgertje.
Vanuit de olifant zijn overtuiging is de grote tijger niets meer dan een uit de kluit gegroeide huispoes. Het hertje rent daarentegen zo snel mogelijk weg met de overtuiging om opgegeten te worden. Het kleine tijgertje is de welp van de grote tijger en ziet haar vanuit zijn overtuiging als moeder.

Terwijl het hert weg rent, eet de olifant wat bladeren uit een boom en drinkt het kleine tijgertje heerlijke melk uit moeders tepel.
3 compleet verschillende ervaringen op de zelfde plaats en het zelfde moment.

Het mag wel logisch zijn dat deze 3 dieren vanuit hun perspectief een compleet andere ervaring hebben naar de grote tijger, maar hoe zit dat nu met mensen onderling? Houd jij rekening met de perceptie van een ander of is jouw waarheid de enige werkelijke realiteit die als "De waarheid" geldt?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.