Shiatsu therapie bij rugklachten in Apeldoorn

Gepubliceerd op 22 mei 2020 om 22:19

Shiatsu therapie is een Japanse massagetechniek die bijzonder effectief kan werken bij rugklachten. Niet alleen om rugklachten te verhelpen, maar shiatsu kan ook goed worden ingezet om rugklachten te voorkomen.

Rugklachten komen vaak voor en kunnen veel pijn en beperkingen in het dagelijks leven veroorzaken. Het is niet alleen een sociaal-medisch probleem maar ook een financieel probleem, vanwege het grote ziekteverzuim.

Gelukkig is de ernstige of blijvende schade bij rugpijn meestal zeldzaam. Het is niet altijd direct duidelijk waarom iemand rugklachten krijgt. Meerdere oorzaken kunnen hierbij een rol spelen. Zoals een verlaagde belastbaarheid van het lichaam door een verminderde conditie of stress in combinatie met veel statische belasting zoals autorijden of lang zitten.
Soms ontstaat rugpijn door overbelasting zoals te vlug of te zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging.

Oorzaak rugklachten verhelpen met shiatsu therapie

Oorzaken

Bij het merendeel van de rugklachten is er geen organische oorzaak aantoonbaar; dit worden aspecifieke rugklachten genoemd. 

Rugpijn ontstaan dus vaak door een samenspel van (stress)factoren, die zowel persoons- als werk gerelateerd zijn:


  • Persoonlijke factoren- Lichaamsbouw, lichaamsgewicht, de algehele en lokale (spier)conditie, soms ook door menstruatie bij vrouwen, maar ook uitputting van de nieren kan een onvoorziene belangrijke oorzaak zijn.

  • Werk gerelateerde factoren- Fysieke activiteiten als tillen, te lang zitten of staan, onverwachte bewegingen en lopende bandwerk. Daarnaast blijkt ook een mate van ontevredenheid in het werk vaak een belangrijke stressvolle factor te zijn die rugpijn kan verklaren.

  • Sportieve factoren-  Ook door sporten kan men last krijgen van rugpijn, vooral bij sporten waar men de rug heel vaak moet buigen en overbelasten. Probeer daarom ook altijd te rekken na het sporten.



Al eens aan een shiatsu behandeling gedacht?

Als je regelmatig last heb van rugpijn denk je bij een behandeling waarschijnlijk niet direct aan Shiatsu therapie.

Toch is Shiatsu een geneeswijze die nu ook hier in Nederland populariteit aan het winnen is. Dit is het gevolg van onze bewustwording naar het belang van goede gezondheid. In plaats van altijd eerst naar pillen te grijpen, zoeken steeds meer mensen naar minder drastisch oplossingen. Daardoor wordt de stap naar alternatieve/complementaire geneeswijzen zoals Shiatsu steeds kleiner.

Shiatsu is namelijk ruim inzetbaar is om veel klachten vanuit een holistische kijk, echt op een doeltreffende wijze te verhelpen.

 



Shiatsu? Maar wat is dat eigenlijk precies?

Shiatsu is een lichaamsgerichte therapie die afkomstig is uit Japan en zijn basis vindt in de Oosterse geneeskunde. Het woord betekent ‘vingerdruk’, wat gelijk een beetje de techniek verklapt. Door gebruik te maken van mijn handpalmen, duimen, vingers en ellebogen kan ik door middel van een acupressuur gerichte techniek druk uitoefenen op energiebanen die door het lichaam lopen.  

Een eeuwen oude geneeskunst in de moderne westerse samenleving


De westerse medische wetenschap heeft met name in de laatste honderd jaar een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Maar ondanks alle vooruitgang is er nog maar weinig bekend over de complexe wisselwerking tussen de psychische en lichamelijke processen. De Oosterse Geneeskunst daarentegen heeft een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens als eenheid wordt gezien.

Vanuit mijn ervaring ontstaat ook rugpijn vaak uit een balansverstoring tussen lichaam en geest. En laat nu juist deze oorzaak vaak over het hoofd worden gezien. Zeker nu in onze huidige veeleisende samenleving, met de druk van de 24 uurs maatschappij en de overbelaste agenda’s, is het uitermate belangrijk om hier een evenwicht in te kunnen (her)vinden. Met Shiatsu therapie kan ik je helpen bij het herstellen van de balans in je lichaam en je leven. 

 

Door met mijn handen druk op de zenuw,- bloed,- en energiebanen uit te oefenen, worden de organen in hun functie aangestuurd, versoepelen spieren zich waardoor de spanning en pijn verdwijnt.

Ook zorgt Shiatsu voor een buitengewoon diepe ontspanning wat het parasympatische deel van het autonome zenuwstelsel activeert. Dit brengt je lichaam en geest weer in evenwicht en zorgt ervoor dat  (aspecifieke) rugklachten daadwerkelijk bij de oorzaak kunnen worden aangepakt. Voor veel mensen is het dan ook een wonderbaarlijke opluchting als zij merken hoe positief hun lichaam op een Shiatsu behandeling reageert. 

Gerard is Shiatsu therapeut en holistisch coach. Vanuit zijn praktijk in Apeldoorn helpt hij mensen bij hun zoektocht naar een vitaal, pijnvrij en betekenisvol leven. 

Energetisch onderzoek

 

Ben je benieuwd of shiatsu therapie ook jou van je rugklachten kan afhelpen? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een energetisch onderzoek.